Filter

close
0
Onbeperkt

Stenen beelden kunst

Stenen kunst beelden uit Zimbabwe. Grote collectie stenen beelden uit natuursteen. Bekijk hieronder onze uitgebreide collectie prachtige stenen beelden.

Bewerkingswijze steensoorten

De stenen beelden worden met de grootst mogelijke zorg gemaakt uit natuursteen. De kleinere stenen kunst beelden zijn gemaakt van een speksteensoort, deze steen is niet geschikt voor buiten, omdat het een zachtere steensoort is. De grotere stenen kunst wordt veelal gemaakt van opalstone, springstone, cobaltstone of fruit serpentine. Dit is een hardere steensoort, waardoor deze stenen kunst beelden wel geschikt zijn om buiten te staan.
Naast het feit dat in de steen onregelmatigheden voor kunnen komen zoals aders en lijnen wordt de stenen kunst met de hand gemaakt in Zimbabwe. Door dit proces en de eigenschappen van steen krijgt het beeld extra charme en een uniek karakter.
De steen wordt in diverse stadia bewerkt met een hamer en beitel, rasp en een vijl. Als de grove vorm ontstaan is, wordt de steen gepolijst met watervast schuurpapier totdat deze helemaal glad is. Na het polijsten wordt het beeld verhit en wordt er een waslaag aangebracht. Als het beeld weer afgekoeld is wordt deze uitgepoetst en krijgt het zijn volle kleur en glans. Het beeld is klaar.

Beeldhouwers

Verspreid in Zimbabwe wonen en werken kunstenaars in steden, dorpen en op het platteland. Sommigen werken alleen, anderen werken samen in kleine groepjes in werkplaatsen bij huis of in de buurt. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen doen aan beeldhouwen. Ervaren kunstenaars hebben veelal enkele leerlingen in opleiding. De beelden van kunstenaars zijn veelal herkenbaar door eigen stijl van de kunstenaar.


Weergave:
  1 / 8  Bezig met laden...
  • local_shipping Levering binnen 1-2 dagen
  • access_time Altijd beschikbaar (24/7)
  • thumb_up Online veilig & snel betalen
  • local_shipping Levering binnen 1-2 dagen
  • access_time Altijd beschikbaar (24/7)
  • thumb_up Online veilig & snel betalen
  • local_shipping Levering binnen 1-2 dagen
  • access_time Altijd beschikbaar (24/7)
  • thumb_up Online veilig & snel betalen
   1  2 3 4 5  

Steensoorten

Springstone, hardheid 6,5 - 8

Dit is de hardste Serpentine soort met een hoog ijzergehalte en een fijne textuur, bevat geen breukvlakken en biedt de beeldhouwer een flinke weerstand bij het bewerken. Er zijn meerdere vindplaatsen, maar een belangrijke mijn is bij Guruve in het noorden.
Springstone is een prachtige zwarte steen, met soms een vage kleurzweem en heeft na polijsten een hoge glans door de hoge dichtheid.
Een bijzonderheid van Springstone is de vaak voorkomende zachte bruine korst aan het oppervlak, het resultaat van zeer langdurige oxidatie aan de buitenlucht.

Opalstone, hardheid 5 - 6

Opalstone is een groene serpentijn, relatief hard met een fijne textuur en een bijna doorschijnend oppervlak dat soms doorspekt is met rode, oranje en blauwe stippen en plekken. Opalstone is beroemd vanwege de melkachtig lichtgroene kleur en vloeiende structuur. De soort is favoriet onder veel beeldhouwers omdat het niet zo hard is als Springstone en andere Serpentine, maar wel degelijk een hoge glans kan krijgen. Opalstone heeft soms een bruinkleurige zweem door het dominerende groen. Het uiterlijk kan egaal of geaderd zijn. Het wordt vooral gewonnen in Chiweshe, twee uur noordelijk van Harare.
Citroen-opalstone (lemon) onderscheidt zich door contrasterende gele strepen door de steen. De kleur is wat dieper en is ook harder dan de gemiddelde Opalstone, door de vaak voorkomende kwartskristallen in de steen.

Fruit Serpentine, hardheid 4 – 5

Fruit Serpentine is een mooie kleurrijke steen met diepe aderen in verschillende lagen. De soort is zeer gewild vanwege de schoonheid, de mooie afwerking, goede hardheid en duurzaamheid. Als er een Fruit Serpentine ader is gevonden dan wordt de steen handmatig gedolven. De steen heeft veel kenmerkende kleuren, vandaar de naam.

Black Serpentine, hardheid 4 - 6  (ook 6 - 8)

Deze soort wordt wel eens verward met Springstone; hoewel beide erg donker van kleur zijn, is het uiterlijk wel degelijk verschillend. De structuur van Black Serpentine is minder dicht dan die van Springstone.

Cobalt stone, hardheid 5 - 6

Een mooie steen, vaak paars van kleur met een variatie van gele en witte strepen door de steen heen. Cobaltstone heeft vaak een bruin/rode tekening en is relatief hard. De naam van de steen is misleidend omdat cobalt wordt geassocieerd met een blauwe kleur. De kleur varieert nogal per vindplaats. 

Verdite stone, hardheid 7 - 9

Verdite is een half-edelsteen die meer dan 3500 miljoen jaar oud is en die zeer moeilijk te verwerken is. Alleen de meest ervaren beeldhouwer waagt zich hier aan. De hardheid varieert door de insluitingen van korund. Verdite wordt samen gevonden met korund en als er te veel in zit, is de steen te hard voor bewerking.
Zeldzaam en mooi, verdite verschijnt in een variëteit van veranderende patronen en schakeringen van goudbruin tot rijk smaragd groen en blauw.
Verdite wordt alleen in zuidelijk Afrika gevonden, en die uit Zimbabwe is van een unieke hoge kwaliteit.  
 

Herkomst steensoorten

De Great Dyke

De stenen die gebruikt worden voor het beeldhouwen worden gevonden in The Great Dyke, een ruim 500 km lange bergketen in Zimbabwe die zich uitstrekt van noordoost naar zuidwest. Het is de langste lineaire vulkanische massa ter wereld. Het gebergte is van een zeer hoge ouderdom: Opalstone en Springstone zijn 2500 miljoen jaar oud, het zeer harde verdite zelfs 3500 miljoen jaar. Het zachtere speksteen dat ook veel in Zimbabwe wordt gevonden is daarentegen veel jonger: slechts 10 miljoen jaar.

De stenen in het gebergte liggen deels onder en deels boven de grond en worden niet machinaal gewonnen, maar uit de grond gewerkt met stokken en stangen. Ze worden dus niet gezaagd zoals bijvoorbeeld met marmer gebeurt. Elke steen heeft daardoor elk een unieke vorm, wat juist de beeldhouwer inspireert tot zijn creatieve werk.

De meest gebruikte steensoort in Zimbabwe is Serpentine, dat beschikbaar is in meer dan 200 nuances en kleurschakeringen.

 

Voor het verschil in hardheid tussen verschillende materialen (en ook steen) wordt de schaal van Mohs gebruikt, die loopt van 1 tot 10.
 

     

 | Meer

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.